Säie

The Säie pavilion was designed to provide a covered space for workshops, lectures, eating and lounging in the center of the city. The architecture of the pavilion makes reference to garden pavilions and gazebos as well as gothic architecture and the dense space of the forest. It uses bent and twisted wooden elements to create an intricate lattice-work of structure and a welcoming canopy for a variety of activities. The complex geometry of the building is achieved by bending high quality pine and fixing it together using joints of CNC-cut birch plywood.

 

The pavilion was initially built in the courtyard of the Museum of Finnish Architecture in Helsinki. The following year, the structure was moved to its permanent location in the main square of the city of Tuusula, opposite the town hall.

 

The reconstruction work was managed by former Wood Program students Laura Zubillaga, Hiroko Mori and James Stanier, who coordinated the work with students from the Keuda Vocational School in Järvenpää.


Project data

Project completed in May 2015 (The pavilion stood in Helsinki for summer 2015, between the Museum of Finnish Architecture and the Design Museum. Afterward, it was moved to its permanent location in the city of Tuusula, in the square opposite the town hall. )

Instructors: Pekka Heikkinen, Philip Tidwell and Hannu Hirsi

Architectural Design and Construction: Claire Bouthegourd, Elisabeth Kofler, Giulia Archimede, Hiroko Mori, James Stanier, Javier Mera, Kento Manabe, Laura Zubillaga, Ninni Westerholm and Simen Bie Malde

Structural Design: Joni Helminen

Photos: Kimmo Räisänen

Project Management: Laura Zubillaga

Sitework: Hiroko Mori and James Stanier

Construction: Professor Kari Laukkarinen, Eetu Forström, Krister Heikkinen, Veikka Mattila, Samuli Willman, Joel Waris, Tomi Turunen, Jere Harjuvaara, Markus Väänänen and Jani Pesonen

Implementation: Lauta Oy, Lunawood Oy, Würth Oy, Aimopeite Oy and City of Tuusula

Used materials

  • Structural Members – 12.5mm pine lamellas
  • Joints – 12mm CNC cut birch plywood
  • Decking – heat-treated pine
  • Roof Covering – PVC coated textile

Gallery

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAAalto/Arkkitehtuuri/Puurakentaminen 20150526 Helsinki., Puupaviljonki Arkkitehtuuri- ja desingnmuseoiden välissä. Aalto-yliopiston puustudion opiskelijat ovat suunnitelleet ja toteuttaneet pihalle kokeellisen Säie-puupaviljongin.