The Nest

The Nest aimed to reconstruct a piece of Finnish forest in the middle of metropolitan London. The forest tree-trunks were made up of three triangular glulam columns fitted together, while the branches were made of 28 mm pine heartwood boards overlapping in both directions. The left-over parts of the columns were made into tree stumps and used for seating. Bolts, screws and wooden dowels were used for the joints, and the column shoes were welded up from sheet steel. All the wooden parts were worked up on a CNC woodworking machine in accordance with computer generated 3D models.

The Nest was built at Otaniemi and one prototype was assembled at Fiskars for the Wood Works! exhibition before another version was shipped to England as part of the 2010 London Festival of Architecture. In Fiskars, the Nest acted as the gateway to the Wood Works! Exhibition, while in London it was used as a sun canopy.


Project data

Project completed in May 2010 (London, England + Fiskars, Finland)

Instructors: Pekka Heikkinen , Kimmo Lylykangas, Hannu Hirsi and Mikko Merz

Architectural Design and Construction: Gavin Argo, Nair Biju Ayyappan, Huseyin Bozkurt, Aino Bäckmann Kukkonen, Camila Casotti, Luis Gonzalez Torices, Maja Hodel, Ioana Maftei, Thannapat Yingthanaworapatana, Akie Saito and Jacopo Sartore

Photos: Mike Massaro

Used materials

  • Frame structure – glu-laminated spruce

Gallery